bouquet

Yves Saint Laurent: Opium

Sharing is caring!

Mottó: Megszoksz, megszöksz?

Megjelenés: 1977

Orr: Jean Amic, Jean – Louis Sieuzac, Raymond Chaillan

Milyen: Női

Karakter: Orientális

Kategória: Mainstream, vintage

Illatjegyek: Fej: Szegfűszeg, bors, koriander, szilva, jázmin, klementin, bergamott,  citrusok.

Szív: Szegfű,  fahéj,  szantálfa,  pacsuli,  orrisz gyökér, rózsa,  őszibarack,  gyöngyvirág.

Alap: Tömjén,  mirha, szantálfa, tolu balzsam, borostyán,  opoponax, benzoin, labdanum, vanília, pézsma, kasztoreum, cédrus,  vetiver, kókusz.

1977-ben Yves Saint Laurent piacra dobta új illatát, amely egybeesett az őszi-téli kollekciójával, amelyet Kína ihletett. A kompozíció a pacsuli, mirha és a vanília szokatlan keveréke volt. Saint Laurent felügyelte az egész kreatív folyamatot, az illatválasztástól a palack formájáig, a sajtóanyagig (melyet ő készített), és a reklámkampányt, amelynek arca Jerry Hall lett.

A mester által választott név botrányt kavart – különösen az Egyesült Államokban.

Az illat mégis elképesztő sikert aratott. Az üzletek Opium polcai folyamatosan üresek voltak, mert pillanatok alatt kapkodták el azokat. Csak egy év alatt az eladások Európában elérték a 30 000 000 dollárt. Harminc évvel később a vásárlási szándékok nem csökkentek, és az Opium továbbra is a tíz legkelendőbb parfüm közé tartozik Franciaországban a Chanel No5 mellett.

„Az Y illat után buja, nehéz és bágyadt parfümre vágytam. Azt akartam, hogy az ópium magával ragadó legyen, és azt akartam, hogy az illata megidézzen mindent, amit szeretek: a kifinomult Keletet, a császári Kínát és az egzotikumot.”

……………………

Jerry Hall vagyok, modell és barátnő. Sokat utazom a világban. Most éppen egy parfüm fotózásának a helyszínére repültem.

Már készítik a sminkem. Az új illat, melynek az arca vagyok….tudod….Nem is éreztem hasonlót! Megmételyez, tele van bűnös szenvedéllyel! Már a doboza is különleges. Kárminvörös – arany foglalatban mézarany színű folyadék csordogál.

Pontosan olyan, mintha egy keleti kéjbarlangba lépnék be. Odabent füst van, félmeztelen nők szolgálják fel az italokat, a színpadon táncosok vonaglanak és a pultnál  kifestett bártündérek csak arra várnak, hogy valaki busás összegért elvigye őket pár órára. Hátul a homályosan megvilágított beszögellésekben kártyáznak. Házak és életek cserélnek gazdát.

Mit fognak szólni ehhez a névhez….?

Ópium….

Egy fekete brokátruhát viselek arany hímzéssel. Egy köntöst tulajdonképpen, amit tetszés szerint lazíthatok a melleimnél. Autentikus és szexi. Érzem a hatalmam és elégedetten túrok a hajamba, a fotós nagy örömére. A kiegészítő láncom és gyűrűm színe visszaköszön a parfüm üvegén.

Füstös illatom van, de virágos is. Most úgy érzem magam, mint egy szépséges hercegnő, akinek lábai előtt hever a világ. A bódítóan izgalmas rózsás – jázminos parfüm a telt vaníliás fűszerekkel lepelként hull a hajamra, köntösömre és bőrömre. Élvezem azt hogy sikamlósan fűszeres. Talán fahéjt és szegfűszeget csempésztek bele.

Amikor megkérdezem, hogy mi ez az addiktív csoda, Yves elmosolyodik.

„Az Opium tömör, sokszínű akkordjai függővé tesznek majd. Azon kívül, hogy érezni a virágokat, tömjént, kókuszt még számos elem szerepel benne. Ilyen a kasztoreum, amely egy állatias szenvedélyt ad. Vagy az opoponax, ami édesen bódít. A labdanum, tolu balzsam és benzoin gyantája szenvedélybe ringat. Néha felbukkan a  szikrázó gyöngyvirág. Amíg a rózsa vibrál addig az orrisz vaj luxus eleganciája biztosít időtlenséget. Feltétlenül üzend meg, hogy Mick mit szólt hozzá!”

……………………..

Ma már az eredeti kiadás vagyonokba kerül. De amelyeket a nyolcvanas évek végén jelentettek meg, még azok is. Nem romlékonyak.

Napok óta használom a buja, mézes, gyantás, pacsuli varázslatot. Lenyomata ott van a sálamon. A szekrényeimből egy csodálatosan szép illatfelhő áramlik ki….! Egzotikus. Annyira finom, hogy folyamatosan szeretném használni, de már nagyon drágán lehet csak hozzájutni, így a sajátommal spórolok. A jelenleg kapható változat az első megjelenéshez képest szót sem érdemel.

Zárszóként elhiszem, hogy a Studio 54 slágerillata lehetett! Trendi, vad és oltári menő, még a mai orral analizálva is.

Minden idők egyik legegzotikusabb illata!

Szeretettel

(Parfümbűbáj)

Tagged with:
Posted in Yves Saint Laurent illatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Archívum




error: A tartalom védett!